Strony

Czy wiesz że

  • Krzewy i drzewa ozdobne cały rok
    Ogród to nie tylko kwiaty, ale także krzewy ozdobne. Sporo gatunków krzewów przepięknie prezentuje się tylko w okresie kwitnienia. Przez pozostałą część roku roślina taka, na przykład forsycja prezentuje się …
  • Własna przydomowa pasieka – radość dla wszystkich
    Dysponując kawałkiem ogrodu, można go wykorzystać na różne sposoby. Jeśli ktoś ma zacięcie pszczelarskie odziedziczone po ojcu lub dziadku może się pokusić nawet o stworzenie prywatnej pasieki z kilkoma ulami. …
  • Działka, dobre miejsce na kilkudniowy odpoczynek
    Coraz więcej osób decyduje się na zakup działki położonej z dala od miasta. Najczęściej wybór pada na teren, który znajduje się w pobliżu jakiegoś zbiornika wodnego albo lasu. Mieszkańcy metropolii …

Pomarańczowa obfitość dyni

Ojczyzną dyni jest Ameryka. Spośród trzydziestu znanych gatunków dyni tylko kilka uprawia się. W Polsce hoduje się dynię zwyczajną i olbrzymią. Uprawia się także jej botaniczne odmiany – kabaczki, patisony, cukinie, dynie bezłupinowe i makaronowe. Jest to roślina jednoroczna o silnie rozwiniętym, lecz płytkim systemie korzeniowym. Długie, puste pędy płożą się po ziemi. Liście są duże o sercowatym pokroju. Dynia zaczyna kwitnąć w czerwcu. Słoneczna barwa dużych kwiatów zwabia liczne owady. Gruszkowate, okrągłe lub walcowate owoce przybierają różne kolory. Kremowe, zielone, żółte lub pomarańczowe. Ich ciężar oscyluje między kilkunastoma gramami a kilkudziesięcioma kilogramami. W Polsce dynie uprawia się z nasion wysiewanych do gruntu lub z rozsad. Najlepszą porą na wysiew nasion jest połowa maja, gdy jest już względnie ciepło. Dynia najlepiej będzie rosła na glebach żyznych, ciepłych i przepuszczalnych. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na obfitym podlewaniu, odchwaszczaniu i spulchnianiu gleby. Roślinę można wzmocnić odpowiednim nawozem mineralnym. Dynia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Niskokaloryczna, bogata w witaminy i minerały powinna znaleźć się w codziennej diecie. Z dyni można robić zupy, można ją smażyć i dusić. Doskonale nadaje się na przetwory, dżemy, soki czy przeciery. Nie można zapomnieć o dekoracyjnych walorach owoców dyni, które mogą być ozdobą ogrodu czy tarasu przez cały rok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>