Strony

Czy wiesz że

  • Krzewy ozdobne w ogrodzieKrzewy ozdobne w ogrodzie
    Bardzo ważnym elementem aranżacji ogrodu są krzewy ozdobne. Jeżeli odpowiednio je dobierzemy do stylu naszego domu nadadzą mu odpowiedni charakter. Obsadzając działkę krzewami ozdobnymi wprowadzimy spory element urozmaicenia. Kwitnące krzewy …
  • Naturalne ogrodzenieNaturalne ogrodzenie
    Obecnie przy każdej posesji domowej możemy dostrzec płot. Ludzie po pierwsze wyznaczają dzięki temu swoje terytorium. Po drugie, chronią się przed różnego rodzaju dewastacjami, które mogą wyrządzić zwierzęta, a nieraz …
  • Podatek za psaPodatek za psa
    W każdym z miast wymagane jest opłacenie podatku za psa. Kwota podatku jest różna i wszystko zależy od tego jaki gmina ustali. Podatek odprowadza się co roku do urzędu miasta …

Pomarańczowa obfitość dyni

Ojczyzną dyni jest Ameryka. Spośród trzydziestu znanych gatunków dyni tylko kilka uprawia się. W Polsce hoduje się dynię zwyczajną i olbrzymią. Uprawia się także jej botaniczne odmiany – kabaczki, patisony, cukinie, dynie bezłupinowe i makaronowe. Jest to roślina jednoroczna o silnie rozwiniętym, lecz płytkim systemie korzeniowym. Długie, puste pędy płożą się po ziemi. Liście są duże o sercowatym pokroju. Dynia zaczyna kwitnąć w czerwcu. Słoneczna barwa dużych kwiatów zwabia liczne owady. Gruszkowate, okrągłe lub walcowate owoce przybierają różne kolory. Kremowe, zielone, żółte lub pomarańczowe. Ich ciężar oscyluje między kilkunastoma gramami a kilkudziesięcioma kilogramami. W Polsce dynie uprawia się z nasion wysiewanych do gruntu lub z rozsad. Najlepszą porą na wysiew nasion jest połowa maja, gdy jest już względnie ciepło. Dynia najlepiej będzie rosła na glebach żyznych, ciepłych i przepuszczalnych. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na obfitym podlewaniu, odchwaszczaniu i spulchnianiu gleby. Roślinę można wzmocnić odpowiednim nawozem mineralnym. Dynia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Niskokaloryczna, bogata w witaminy i minerały powinna znaleźć się w codziennej diecie. Z dyni można robić zupy, można ją smażyć i dusić. Doskonale nadaje się na przetwory, dżemy, soki czy przeciery. Nie można zapomnieć o dekoracyjnych walorach owoców dyni, które mogą być ozdobą ogrodu czy tarasu przez cały rok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>