Strony

Czy wiesz że

  • Ryba naszym przyjacielem jestRyba naszym przyjacielem jest
    Najważniejszym aspektem w hodowli rybek jest właściwy ich dobór. Kupując je, musimy wybierać tylko te zdrowe okazy. Ważne jest również, żeby były one młodymi osobnikami. Jaka to sprawdzić? Chociażby przez …
  • Pojemnik do mioduPojemnik do miodu
    Pojemnik do miodu – praktyczny do przechowywania i serwowania. Miód ma wręcz niezliczone właściwości zdrowotne. Jest idealną alternatywą dla cukru. Jest od niego słodszy, a posiada w przeciwieństwie do cukry …
  • Działka w InternecieDziałka w Internecie
    Za pośrednictwem Internetu z pewnością możemy zdobyć w szybkim czasie informacje odnośnie różnych działek na sprzedaż. Obecnie ludzie wystawiają wszystko co mają na sprzedaż właśnie w Internecie. Jest mnóstwo stron, …

Pomarańczowa obfitość dyni

Ojczyzną dyni jest Ameryka. Spośród trzydziestu znanych gatunków dyni tylko kilka uprawia się. W Polsce hoduje się dynię zwyczajną i olbrzymią. Uprawia się także jej botaniczne odmiany – kabaczki, patisony, cukinie, dynie bezłupinowe i makaronowe. Jest to roślina jednoroczna o silnie rozwiniętym, lecz płytkim systemie korzeniowym. Długie, puste pędy płożą się po ziemi. Liście są duże o sercowatym pokroju. Dynia zaczyna kwitnąć w czerwcu. Słoneczna barwa dużych kwiatów zwabia liczne owady. Gruszkowate, okrągłe lub walcowate owoce przybierają różne kolory. Kremowe, zielone, żółte lub pomarańczowe. Ich ciężar oscyluje między kilkunastoma gramami a kilkudziesięcioma kilogramami. W Polsce dynie uprawia się z nasion wysiewanych do gruntu lub z rozsad. Najlepszą porą na wysiew nasion jest połowa maja, gdy jest już względnie ciepło. Dynia najlepiej będzie rosła na glebach żyznych, ciepłych i przepuszczalnych. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na obfitym podlewaniu, odchwaszczaniu i spulchnianiu gleby. Roślinę można wzmocnić odpowiednim nawozem mineralnym. Dynia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Niskokaloryczna, bogata w witaminy i minerały powinna znaleźć się w codziennej diecie. Z dyni można robić zupy, można ją smażyć i dusić. Doskonale nadaje się na przetwory, dżemy, soki czy przeciery. Nie można zapomnieć o dekoracyjnych walorach owoców dyni, które mogą być ozdobą ogrodu czy tarasu przez cały rok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>