Strony

Czy wiesz że

  • Działka z dala od miasta
    Działka z dala od miasta ma wiele zalet, a jedna z nich jest możliwość uprawiania warzyw, czy roślin ozdobnych z dala od gwaru ulicznego, od dużej ilości zanieczyszczeń, w tym …
  • Wodny świat zza szyby
    Najważniejszym aspektem w momencie kiedy decydujemy się na założenie akwarium z rybami słodkowodnymi jest oczywiście wybór odpowiedniego gatunku. Na początku naszej przygody z hodowlą powinniśmy zainwestować w rybki nie wymagające …
  • Odpoczywać na łonie natury to przyjemność
    Relaks na zielonej trawce pozwala nam odsapnąć. Codzienność bardzo wiele od nas wymaga, dlatego tym bardziej warto przynajmniej raz na jakiś czas znaleźć moment na relaks i zastanowienie się nad …

Pomarańczowa obfitość dyni

Ojczyzną dyni jest Ameryka. Spośród trzydziestu znanych gatunków dyni tylko kilka uprawia się. W Polsce hoduje się dynię zwyczajną i olbrzymią. Uprawia się także jej botaniczne odmiany – kabaczki, patisony, cukinie, dynie bezłupinowe i makaronowe. Jest to roślina jednoroczna o silnie rozwiniętym, lecz płytkim systemie korzeniowym. Długie, puste pędy płożą się po ziemi. Liście są duże o sercowatym pokroju. Dynia zaczyna kwitnąć w czerwcu. Słoneczna barwa dużych kwiatów zwabia liczne owady. Gruszkowate, okrągłe lub walcowate owoce przybierają różne kolory. Kremowe, zielone, żółte lub pomarańczowe. Ich ciężar oscyluje między kilkunastoma gramami a kilkudziesięcioma kilogramami. W Polsce dynie uprawia się z nasion wysiewanych do gruntu lub z rozsad. Najlepszą porą na wysiew nasion jest połowa maja, gdy jest już względnie ciepło. Dynia najlepiej będzie rosła na glebach żyznych, ciepłych i przepuszczalnych. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na obfitym podlewaniu, odchwaszczaniu i spulchnianiu gleby. Roślinę można wzmocnić odpowiednim nawozem mineralnym. Dynia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Niskokaloryczna, bogata w witaminy i minerały powinna znaleźć się w codziennej diecie. Z dyni można robić zupy, można ją smażyć i dusić. Doskonale nadaje się na przetwory, dżemy, soki czy przeciery. Nie można zapomnieć o dekoracyjnych walorach owoców dyni, które mogą być ozdobą ogrodu czy tarasu przez cały rok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>